Koninginnenteelt 2019

Dit jaar heb ik voor het eerst op een grotere manier koninginnen geteeld, deels met succes en deel niet.

Chimay Zwarte bijen bevrucht in Bosland op de paringsstand van Zwartebij.org

Zo ben ik met 19 koninginnen naar Neeltje Jans gegaan. 8 hiervan kwamen bevrucht terug, 1 is pas 3 weken na het terug komen, dat is 6 weken na de geboorte gaan leggen, mogelijk was dit een koningin van iemand anders op Neeltje Jans, deze heeft het helaas niet gered. 1 is weggevlogen met de bemonstering van de bijen voor de vleugelmeting. 1 is nooit goed aan de leg geweest en niet geaccepteerd met het invoeren. 4 verkocht, waarvan 1 niet is aan aangenomen. Zelf heb ik er uiteindelijk 3 over gehouden. Zie de koninginnen van 2019.

In België op de paringsstand van Zwartebij.org zijn 6 koninginnen bevrucht geraakt. 1 is helaas verhongerd op de paringsstand (4 weken daar hebben staan is niet aan te raden). 1 was een Texelse moer die daar bevrucht is en heb ik weggeven. 4 heb ik er van over gehouden en die doen het zeer goed. 1 is qua vleugels raszuiver bevrucht, 2 rond de 70% en 1 rond de 50% en lijkt ook een F1 qua groei. DNA onderzoek wordt momenteel uitgevoerd. Dit zijn alle zeer rustige en raatvaste volken. Prachtige Zwarte bijen, qua uiterlijk zijn de Chimay Zwarte bijen meer bruin, klik hier voor deze metingen.

Verder heb ik nog een aantal volken voorzien van jonge F1 koninginnen onder andere via de rijpe doppen methode.

Volgend jaar staat er op de planning om weer naar België te gaan, mogelijk Neeltje Jans en Moonlight Mating met mijn eigen Texelse lijn. De koninginnen lijn zal de koningin rechtstreeks van Texel (JVR/MH-2019-01-TX) zijn en de darrenlijn dochters van ET/MH-2018-01-NJ2, onder andere F1’s of P-moeren die ik van deze moer heb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *